8 leggyakoribb téma

Pótolja az esszenciális zsírsavakat a csodálatos avokádó segítségével!

Nem is olyan régen avokádót még csak a különlegességeket árusító élelmi szerüzletekben találhattunk, napjainkban azonban ott van már minden szupermarket polcán. A

avokado

z áttörést számára a dél-amerikai és mexikói konyha egyre nagyobb népszerűsége hozta meg.

Milyen értékes összetevők találhatóak benne?

Nyugodtan mondhatjuk, hogy valóságos kincs étrendünk számára, mert egyetlen más gyümölcs sem tartalmaz ilyen mennyiségű egészséges zsiradékot, valamint ennyi zsírban oldódó vitamint.

Íze és szokásos elkészítés módjai alapján tévesen zöldségfélének is szokták tekinteni. Az avokádó egyáltalán nem illik bele a gyümölcsökről kialakított képünkbe, minthogy a dióféléket és az olajbogyót leszámítva az egyetlen gyümölcs, amely jelentős mennyiségű zsiradékot tartalmaz – zsírtartalma általában meghaladja a 20%-0t.

Szerencsére ebben az esetben egészséges zsírsavakról van szó, azokról az úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavakról, amelyeket az emberi szervezet önmaga nem képes előállítani, ugyanakkor nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez.

Az avokádó e zsírral együtt hozza magával a zsírvédő és zsírban oldódó E-vitamint. A benne található számos B-vitamin, elsősorban a B6, a pantoténsav, a folsav, a niacin és a biotin, igen fontos sok anyagcsere-folyamat, továbbá a szív, a máj és az agy működése szempontjából. Mindezek mellett az avokádóban igen jelentős mennyiségű kálium és vas is található.

Egészségtani jelentősége

Az avokádót éppenséggel zsírtartalma teszi értékessé és egészségessé. A benne található zsiradékok 85%-a ugyan is telítetlen zsírsav, melyek azonosak a jó minőségű növényi olajokban található zsírsavakkal. Épp ezek az esszenciális zsírsavak gondoskodnak a szív- és érrendszer védelméről. Közülük különösen hatékonyak az olajsavak, amelyek az összes zsírsav 60%-át alkotják, minthogy ezek képesek csökkenteni az LDL (rossz) koleszterin szintjét, ugyanakkor emelni a HDL (jó) koleszterin szintjét.

Az avokádóban ugyancsak megtalálható zsírban oldódó E-vitamin segíti ezt a folyamatot, ennek során megóvja a zsírsavakat az azokat fenyegető szabad gyököktől.

Az E-vitamin hatásos a száraz bőr gyógyításában és a gyulladásos folyamatok leküzdésében is. Az avokádó messze kitűnik B-vitamin-, elsősorban B6-vitamin-tartalmával, amelyben szervezetünk sokszor hiányt szenved. Az anyagcsere, azaz a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok szervezetünkbe történő felvétele, átalakítása és lebontása csak bőséges B-vitamin-ellátottság mellett működik tökéletesen.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. 2017.09.21.

    […] és vitaminokat tartalmaz. A legkémesebb, zsírosabb húsú gyümölcsök egyike (30%-a zsír). KATTINTSON IDE az avokádó részletesebb […]

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]